ETUSIVU » Blog » Naturopatia eli luonnonlääketiede

Naturopatia eli luonnonlääketiede

Naturopatia tai luonnonlääketiede on vaihtoehtoinen lääketiede, joka käyttää joukkoa pseudotieteellisiä käytäntöjä, jotka on nimetty ”luonnolliseksi” ja ”itsensä parantamiseksi”. Naturopatian ideologia ja menetelmät perustuvat vitalismiin ja kansanlääketieteeseen, eikä näyttöön perustuvaan lääketieteeseen. Naturopatian harjoittajat suosittelevat yleensä modernien lääketieteellisten käytäntöjen noudattamista, mukaan lukien mutta ei rajoittuen lääketieteelliseen testaukseen, lääkkeisiin, rokotuksiin ja kirurgiaan.

Termi ”naturopatia” on peräisin ”natura” (latinankielinen syntymä) ja ”patos” (Kreikan juuret kärsimystä varten) ”luonnollista paranemista” varten. Naturopaatit väittävät antiikin kreikkalaisen ”lääketieteen isän”, Hippokratesin, luonnonsuojelulääkkeiden ensimmäisen puolestapuhujana, ennen kuin termi oli edes olemassa. Naturopatialla on juurensa 1800-luvun Euroopan luonnonsuojeluliikkeessä. Skotlannissa Thomas Allinson aloitti ”Hygieenisen lääketieteen” tukemisen 1880-luvulla, edistämällä luonnollista ruokavaliota ja liikuntaa tupakoinnin ja ylityön välttämiseksi.

Historiaa

Termi naturopatia syntyi vuonna 1895 John Scheel ja Benedict Lust, joita naturopaatit pitävät ”Yhdysvaltojen Naturopatian isänä”. Lust määriteltiin naturopatia laajaa kurinalaisuutta kuin tiettyä menetelmää, ja siihen sisältyi muun muassa hydroterapiaa, kasviperäisiä lääkkeitä ja homeopatiaa, samoin kuin teen, kahvin ja alkoholin poistamista. Hän kuvaili kehoa henkisissä ja elinvoimaisissa termeissä ”absoluuttisesti luottaen ihmisen luonteen kosmisiin voimiin”.

Naturopatian

Vuodesta 1901 Lust perusti amerikkalaisen Naturopatian koulun New Yorkissa. Vuonna 1902 alkuperäiset Pohjois-Amerikan Kneipp-yhdistykset lopetettiin ja nimettiin uudelleen ”Naturopatiayhdistyksiksi”. Syyskuussa 1919 purettiin Amerikan Naturopatiayhdistys ja Benedictus Lust perusti Amerikan Naturopatiayhdistyksen korvaamaan sen. Naturopaatit saivat lisenssin luonnontieteellisten tai huumeettomien harjoittajien lakien mukaan 25 valtiossa 1900-luvun ensimmäisten kolmen vuosikymmenen aikana.

Nopean kasvun jälkeen naturopatia putosi usean vuosikymmenen ajan 1930-luvun jälkeen. Vuonna 1910 Carnegie-säätiö opetuksen edistämiseksi julkaisi Flexnerin raportin, jossa arvosteltiin monia lääketieteellisen koulutuksen näkökohtia, erityisesti laatua ja tieteellisen kurinalaisuuden puutetta. Penisilliinin ja muiden ”ihmehuumeiden” syntyminen ja sen seurauksena nykyaikaisen lääketieteen suosio vaikuttivat myös naturopatian vähenemiseen. Vuoteen 1958 mennessä naturopatian käytäntö oli lisensoitu vain viidessä valtiossa. Vuonna 1968 Yhdysvaltain terveys-, koulutus- ja hyvinvointiosasto antoi raportin naturopatiasta, jossa todettiin, että naturopatia ei perustunut lääketieteeseen ja että naturopatiakoulutus oli riittämätön valmistelemaan valmistuneita tekemään asianmukaisia ​​diagnooseja ja hoitamaan hoitoa. Vuonna 1977 Australian tutkintavaliokunta pääsi samankaltaisiin päätelmiin; se ei suositellut lisenssiä naturopaatteille.

1970-luvulta lähtien herätti kiinnostusta Yhdysvalloissa ja Kanadassa yhdessä ”kokonaisvaltaisen terveys” -liikkeen kanssa. Vuodesta 2009 lähtien 15 Yhdysvaltojen osavaltiota, Puerto Rico, Yhdysvaltain Neitsytsaaret ja Kolumbian piirikunta määräsivät naturopaattisia lääkäreitä ja Washingtonin osavaltio vaatii vakuutusyhtiöitä korvaamaan luonnontieteellisten lääkärien tarjoamat palvelut. Toisaalta jotkut valtiot, kuten South Carolina ja Tennessee, kieltävät naturopatian harjoittamisen.

Naturopatian käytännöt ja menetelmät

Naturopatian käytäntö perustuu uskoon kehon kykyyn parantaa itseään elintärkeän energian tai voimanohjauksen kautta sisäisesti. Diagnoosi ja hoito koskevat pääasiassa vaihtoehtoisia hoitomuotoja ja ”luonnollisia” menetelmiä, joita naturopaatit väittävät edistävän kehon luonnollista paranemiskykyä. Naturopaatit keskittyvät kokonaisvaltaiseen lähestymistapaan, välttäen täysin leikkauksen ja tavanomaisten lääkkeiden käytön. Naturopaatit pyrkivät ehkäisemään sairauksia stressin vähentämisen ja ruokavalion ja elämäntavan muutosten myötä, usein hylkäämällä näyttöön perustuvan lääketieteen menetelmiä. Perinteiset naturopaatit käsittelevät yksinomaan elämäntapamuutoksia, eivät sairauksien diagnosointia tai hoitoa. Naturopaatit eivät yleensä suosittele rokotteita ja antibiootteja, jotka perustuvat osittain ammattia muokkaaviin varhaisiin näkemyksiin, ja ne voivat tarjota vaihtoehtoisia korjaustoimenpiteitä myös tapauksissa, joissa todisteisiin perustuva lääketiede on osoittautunut tehokkaaksi

Luonnonhoitajan käyttämät erityiset menetelmät vaihtelevat koulutuksen ja käytännön laajuuden mukaan. Näitä voivat olla muun muassa herbalismi, homeopatia, akupunktio, luontaishoitot, fyysinen lääketiede, sovellettu kinesiologia, hierontahoito ja perinteinen kiinalainen lääketiede. Luonnonhoitoon kuuluu joukko hoitoja, jotka perustuvat altistumiseen luonnollisiin tekijöihin, kuten auringonpaisteeseen, raikkaaseen ilmaan tai lämpöön tai kylmään, sekä ravitsemusneuvonta, kuten kasvisruokavalion ja koko ruokavalion seuranta, paasto tai pidättyminen alkoholista ja sokerista.

Comments are closed.