ETUSIVU » Blog » Shiatsu, akupainantahoito

Shiatsu, akupainantahoito

Shiatsun juuret löytyvät kiinalaisesta kansanparannustekniikasta noin 3000 vuoden takaa. Sen kantamuoto oli tärkeä osa kiinalaista lääketiedettä yhdessä akupunktion kanssa, sillä niitä yhdistää samanlainen teoria koskien ääreishermostoa ja sen hoitoa. Kiinalaisista juuristaan huolimatta Shiatsu on kuitenkin japanilainen 1000 vuotta vanha hoitomuoto joka hyödyntää kiinalaista akupunktiotekniikkaa. Shiatsu on Japania ja tarkoittaa nimenomaan sormilla painamista.

Shiatsu, akupainantahoito

Vaikka lääkkeettömien kehon hoitomenetelmien historia ulottuu erittäin kauas, Shiatsu on niistä vanhin josta on olemassa kirjoitettua historiaa. Tämä yleensä osoittaa sen, että Shiatsua on pidetty tärkeänä osana japanilaista parantamiskulttuuria. Shiatsun manuaalinen hoitomenetelmä on ehkä jopa vanhin tunnettu kehon manipulointihoito.

Tasapainon hakeminen

Kuten akupunktiossa, Shiatsussa käytetään kehon akupisteitä hyväksi, mutta ilman neuloja. Hoito perustuu tekniikkaan jossa peukaloilla, kyynärpäillä, polvilla, rystysillä ja jalkaterillä painellaan kehon meridiaaneja eli energiakanavia. Shiatsussa on tarkoitus käydä läpi kaikki kehon meridiaanit välillä jääden paikalleen ja painaen tiettyjä rataosuuksia. Hoito sisältää myös venytyksiä ja nivelten manipulointia. Shiatsuhoitaja käy myös hoidettavan yleensä läpi käsillään, tunnustelemalla mahdollisia ongelmakohtia. Joskus Shiatsuhoitaja myös analysoi hoidettavan pulssin.  Hoidon ajatuksena on, että manipuloimalla meridiaaneja, saadaan kehon energia virtaamaan vapaasti. Tasapainottamalla ja säätelemällä energioita, keho saadaan tilaan jossa sen paraneminen mahdollistuu. Tasapainoinen ja elinvoimainen keho poistaa itsestään vaivaavat kiputilat. Shiatsuhoitajan päämääränä on saada yhteys hoidettavan energioihin, eikä pelkästään kehoon. Energioiden epätasapainoa kehossa ei pidä väheksyä. Keho tarvitsee joskus apua energioiden oikeaan kanavoimiseen ja tasapainon saavuttamiseen. Tasapainoton keho on herkkä kiputiloille ja myös altis tapaturmille. Mikäli energiat eivät virtaa kunnolla, keholla on tapana mennä lukkoon tietyiltä osiltaan ja näin ollen aiheuttaa lihas- ja nivelsärkyjä, sekä altistaa esimerkiksi kulumille. Shiatsun tarkoitus on laukaista jännitystiloja ja rentouttaa mieltä sekä kehoa. Tästä hoitomuodosta saa useimmiten apua selkäkipuihin, unettomuuteen, stressiin ja väsymykseen. Shiatsu auttaa myös päänsärkyihin, masennukseen ja unettomuuteen. Shiatsun suoravaikutus näkyy yleensä aineenvaihdunnan paranemisena.

Shiatsu Japanista länteen

Ensimmäinen Shiatsuopisto perustettiin Japanissa 1940-luvulla. Sen perustaja oli nykyaikaisen Shiatsun isänä pidetty Tokujiro Namikoshi. Shiatsuhoitajien järjestö oli tosin perustettu jo ennen tätä vuonna 1925, syystä että Shiatsu haluttiin etäyttää perinteisestä anma-hierontahoidosta. Namikoshin perintönä pidetään Japanin hallituksen myönteistä asennetta hyväksyä Shiatsu itsenäisten Japanilaisten hoitomenetelmien joukkoon. Namikoshi myös länsimaisti Shiatsun ja teki sitä tunnetuksi Japanin ulkopuolella.Namikoshin oppilaista Hiroshi Nozaki kehitti holistisen Hiron Shiatsun, jonka vaistoon perustuva tekniikka ja henkinen lähestyminen parantamiseen on erityisen suosittua Sveitsissä, Italiassa ja Ranskassa. Näissä maissa toimii myös useita Hiron Shiatsu oppilaitoksia. Shiatsu otetaan Japanissa hyvinkin vakavasti ja sen harjoittajia kunnioitetaan. Usein jos perheessä on Shiatsuhoitaja, tämä taito ja perinne polveutuu jälkikasvulle, ja sitä pidetään niin sanotusti perheammattina, kuten lääkäreitäkin.

Shiatsu Japanista länteen

Shiatsu ajatellaan länsimaissa yleensä vaihtoehtohoitona. Shiatsumenetelmää on jonkin verran tutkittu, muttei ihan tarpeeksi, eikä oikeilla metodeilla. Tutkimuksissa on yleensä ollut päämääränä kartoittaa Shiatsun mahdollisuudet vakavasti otettavana hoitomenetelmänä ja mahdollisuuksista saattaa tämä hoitomenetelmä sairausvakuutuksen piiriin. Toistaiseksi tässä  ei ole onnistuttu, mutta ehkä syynä on juuri vääränlainen lähestyminen hoidon tutkimiseen. Syynä voi myös olla se, että lääketeollisuus ei yleensäkään puolla lääkevapaita hoitokeinoja.Vaikka Shiatsua ei tieteellisesti ole todistettu tehokkaaksi hoitomenetelmäksi, sen vuosituhantinen perinne kuitenkin antaa ymmärtää toista sen tehokkuudesta. Mikäli Shiatsu ei tehoaisi lainkaan, sitä tuskin harjoitettaisiin niin ahkerasti tänä päivänä. Luulen myös että Shiatsun opit olisivat suurella todennäköisyydellä jääneet satojen vuosien taakse,  jonkin pergamentin kellastuneille sivuille.

Comments are closed.