Aromaterapia

Aromaterapia on nimi, jonka moni on kuullut, mutta kaikki eivät oikein tarkalleen tiedä mitä se on. Nykyisin erilaisia hoitoja ja ihmekeinoja on monia, eikä välttämättä aina voi muistaakaan, mitä kaikkea mikäkin sisältää. Ei hätää, tässä käymme läpi tarkemmin sitä, mitä aromaterapia on ja voisiko siitä olla sinulle apua.

Aromaterapia on tiivistettynä luonnonmukainen hoito, jossa käytetään erilaisia luonnosta peräisin olevia tuotteita joko hierontaan, hauteisiin ja jopa kylpyihin. Aromaterapiaan kuuluu myös höyryhengitys, josta kerromme vielä myöhemmin lisää. Aromaterapia on siis monipuolinen ja moniulotteinen terapiamuoto.

Aromaterapiassa olennaista on se, että se ei ole vain yksittäinen hoitokerta, eikä sen tarkoituksena olekaan parantaa jotain hyvin tiettyä vaivaa. Aromaterapia on koko keholle tarkoitettu, kokonaisvaltainen hoito, joka voi auttaa yksilöllisesti erilaisissa elämäntilanteissa ja on parhaimmillaan silloin, kun hoidot ovat toistuvia.

Vaikka suoraan perinteisessä tieteessä ei olla löydetty suoraan fysiologisia vaikutuksia tai merkityksiä siihen, miten aromaterapia tarkalleen toimii, voidaan ottaa huomioon monien ihmisten omat kokemukset hoidoista. Tulokset voivat vaihdella hyvin paljon henkilöittäin, eikä voida olettaa, että sama hoito tepsisi jokaiseen.

Aromaterapiassa puhutaan rentoutumisesta, syvään hengittämisestä ja jollain tietyllä tapaa meditoinnistakin. Hoidon aikana ei kiirehditä, siitä nautitaan ja otetaan kaikki ilo irti. Jotkut tuotteiden hajut voivat rentouttaa, tuottaa mielihyvää ja paljonkin muuta. Aromaterapiassa tärkeintä on se, että sinulle itsellesi tulee hyvä mieli ja voit edes hieman paremmin hoidon jälkeen.

Monet ovat sanoneet, että aromaterapia on parantanut heidän verenkiertoaan, lievittänyt kipuja niin lihaksissa kuin hermostossa ja tietysti auttavan mielenterveydellisissä haasteissa. Aromaterapiaa voidaan pitää myös rinnakkain muiden hoitomuotojen kanssa.

Aromaterapiassa olennaista on se, että siinä ei aiheuteta tuotteilla tai hoidoilla minkäänlaista vaaraa, vaan lähtökohtana on aina hoidettavan hyvinvointi. Mikäli hoidettavalla on allergioita, niitä otetaan huomioon ja koska kyseessä ei ole fyysisesti haastava hoitomuoto, sillä ei haluta esimerkiksi aiheuttaa ylimääräistä painetta väärässä paikassa.

Höyryhengitys

Yksi aromaterapian hoitomuodoista on höyryhengitys, mitä monet meistä tekevät jo ajattelematta sitä tarkemmin, että kyseessä voi olla aromiterapeuttinen hoito. Höyryhengitystä voidaan käyttää monenlaisiin ongelmiin, jopa flunssan helpottamiseksi.

Aromiterapeuttinen höyryhengitys sisältää kuitenkin jonkinlaisia uutteita tai öljyjä, joita höyrystetään niin, että niistä höyrystyvä ilma pääsee hengitysteiden kautta kehoosi sisään. Ne voivat rauhoittaa tai esimerkiksi parantaa mielialaasi. Höyryhengitystä voi tehdä niin kotioloissa, mutta paras kokemus tulee silloin, kun käy ammattilaisen luona.

Aromaterapiassa hyvä puoli onkin se, että sitä voi tehdä kotonakin. Toisaalta yksi iso osa aromaterapiaa on se, että pääset pois tavallisesta ympäristöstäsi ja usein tilat, joissa aromaterapiaa tehdään, on suunniteltu rauhoittumiseen ja palautumiseen. Tästä kannattaa ottaa siis ilo irti.

Aromaterapiaa voidaan suositella kaikille, sillä jokainen meistä ansaitsee rauhoittua aika-ajoin ja nauttia elämästä. Aromaterapian eri muodot tarjoavat monenlaisia vaihtoehtoja niin, että varmasti jokainen löytää niistä sopivan. Yksi hyviä puolia aromaterapiassa on se, että vaihtoehtoja on juuri niin paljon.

Jos haluaa esimerkiksi ostaa kotiin öljyjä tai uutteita, niitä löytyy monissa eri tuoksuissa. Voit siis testata erilaisia vaihtoehtoja ja löytää niistä sopivimman. Aromaterapiatuotteita voi antaa myös lahjaksi, sillä ne ovat hyödyllisiä ja käytännöllisiä tuotteita, joiden ei tarvitse jäädä keräämään pölyä kodin nurkkaan.

Jos ei ole varma, miten aloittaa aromaterapiahoitoja, kannattaa kysyä ammattilaiselta vinkkejä. Voit esimerkiksi ensin käydä testaamassa hoitoja siihen tarkoitetussa paikassa ja jatkaa hoitoja myöhemmin kotona. Aromaterapian monipuolisuus on yksi sen isoista eduista.