Jalkapalloa Covid-19 pandemian aikana

Jalkapallo on todella suosittu urheilulaji koko maailmassa. Jalkapalloa pelataan todella laajalti maailmassa, niin pienet lapset kuin aikuiset miehet ja naisetkin. Osa pelaajista pelaa ammatikseen, osa puolitosissaan sarjatasolla ja osa ihan huvin vuoksi. Pelaajia on monenlaisia ja monen tasoisia. Myös katsojilla on suuri rooli jalkapallossa. Jalkapallofanit tai muuten vaan jalkapallosta kiinnostuneet kerääntyvät usein kenttien laidoille seuraamaan jalkapallopelejä. Ammattilaispelejä puolestaan seurataan todella kiihkeästi niin katsomoissa kuin kotisohvillakin. Jalkapalloa seurataan siis maailmanlaajuisesti todella paljon.

Alkuvuonna 2020 tuli uusi virus nimeltään koronavirus ja koronaviruksen aiheuttama Covid-19-tauti sekoittamaan maailmaa. Tämä virus sekoitti totaalisesti myös jalkapallokentät. Koskaan aikaisemmin ei onneksi olla tällaista pahaa virusta nähty sekoittavan jalkapallomaailmaa niin totaalisesti, kun tapahtui alkuvuonna 2020. Viruksen nopea leviäminen maailmalla sai aikaan jalkapalloseurojen ja jalkapalloliittojen nopean reagoimisen koko maailman laajuisesti. Jalkapallopelejä peruttiin nopealla aikataululla ja samoin jalkapalloharjoitukset peruttiin kokonaan lähes kaikkialla maailmassa. Suomessa Suomen Palloliitto informoi pelaajia koronan mukanaan tuomista muutoksista.

Nyt kesän alussa, kun koronaviruksen leviäminen on saatu hieman paremmin hallintaan, eikä uusia tautitapauksia ole syntynyt entiseen tahtiin, on osa ammattilaisten pelaamista peleistä jo aloitettu. Useissa maissa pelaajat ovat pelanneet tyhjille katsomoille. Jalkapalloliitto ei useissa maissa ole saanut lupaa, eikä toki ole itsekään halunnut ottaa riskiä ja päästää katsojia suurin joukoin katsomoihin. Ammattipelaajien pelejä on voitu seurata vain television kautta, mutta tämä on varmasti silti parempi vaihtoehto suurille jalkapallofaneille kuin pelien totaalinen loppuminen. Ihmisten terveys menee viihteen ja urheilun edelle kaikin tavoin.

Miten harrastaa jalkapalloa koronapandemian aikana?

Koronapandemian aikana jalkapalloharjoitukset on peruttu kaikilta seuroilta. Monissa maissa on ollut koronapandemian aikana eri laajuisia ulkonaliikkumiskieltoja, joten pelaajat ja harrastajat eivät ole sen suuremmin päässeet edes kosketukseen nurmikon kanssa. Osa jalkapallon harrastajista on joutunut tyytymään sisätiloissa harjoitteluun, mikä ei ole ihan yksinkertaista. Sisätiloissa ei useinkaan ole tilaa pelata palloa, vaan paino on jouduttu keskittämään enemmän fyysisen kunnon ylläpitämiseen. Sisätiloissa voi tehdä erilaisia liikkeitä fyysisen kunnon säilyttämiseksi. Toki sisäharjoittelussa on käytettävä paljon mielikuvitusta, jotta harjoituksista saa mielekkäitä ja tehokkaita. Osa harrastajista on ottanut internetin avukseen ja harjoitellut sieltä löytyvien ohjeiden ja personal trainereiden johdolla. Osa harrastajista puolestaan luottaa musiikkiin ja omiin jo olemassa oleviin taitoihin ja kehittää niitä itsenäisesti varioiden. Pelkästään sisätiloissa harjoittelu on vaativaa ja se vaatii tiettyä itsekuria.

Covid-19 aikana luontopolut ovat tulleet monille tutuksi. Myös jalkapallon pelaajat ovat tallanneet suuressa määrin erilaisia luontopolkuja. Raitis ilma on jalkapalloilijalle tärkeää, koska pelit pelataan suurimmaksi osaksi ulkona. Luontopolut ovat näin saavuttaneet kovan suosion jalkapalloilijoiden keskuudessa. Luonnossa saa myös haettua hyvin erilaisia haastavia maastoja kunnon kohottamiseen. Listaa erilaisista luontopoluista löytyy tänä päivänä hyvin internetistä niin Suomessa kuin monissa muissakin maissa.

Jalkapallo on joukkuelaji. Näin Covid-19 pandemian aikana jalkapalloilijoiden on ollut totuttava harjoittelemaan melko itsenäisesti. Osa pelaajista on toki harjoitellut pareittainkin, mutta suurin osa on pandemian alkuvaiheessa ollut aika yksin. Nyt kesän alussa, kun koronarajoitteita on alettu lieventämään pienin askelin, osa jalkapalloseuroista on päässyt harjoittelemaan ensin pienissä ryhmissä ja en jälkeen koko joukkueen voimin. Covid-19 on todella asettanut haasteita jalkapallon harrastajille, mutta onneksi kuntoa voi ylläpitää monella tapaa. Toisaalta keholle on myös välillä hyvä päästä harjoittamaan lihaksistoa hieman uusilla tavoilla ja saada näin ehkä tehokkuustasoa myös nostettua. Nähtäväksi jää, miten pitkään jalkapallojoukkueet pääsevät harjoittelemaan joukkueena ja tuleeko uusi virusaalto pilaamaan harjoituksia ja pelejä.