Kuumakivihieronta kokeiluun

Hieronta on sekä ajanvietettä, nautintoa että hoitoa. Hieronnassa vartalon eriosia hierotaan eri tekniikoilla. Hierontatyylejä on monia. Tutuimmat hierontatyylit ovat urheiluhieronta, klassinen hieronta sekä mobilisoiva hieronta. Kaikki hieronnat tehdään terveyttä edistävästi ja virallisen näyttötutkinnon suorittaneet hierojat ovatkin osana terveydenhuollon ammattikuntaa.

Hieronnalla on useita terveysvaikutuksia. Jokainen hieronnassa käynyt tietää sen rentouttavan vaikutuksen, mutta sen tiedetään myös vaikuttavan ihmisen hormoni tasoihin muun muassa vähentämällä kortisolin eli tunnetun stressihormonin määrää, lisäksi sen uskotaan nostavan myös serotoniini pitoisuutta. Näin hieronta voi auttaa nostamaan mielialaa ja sillä on myös myönteisiä vaikutuksia masennuksen hoidossa.

On itsestään selvää, että hieronta vähentää lihaskipuja, sekä lihas kireyttä ja jäykkyyttä, mutta se myös lisää muun muassa nivelten liikkuvuutta. Hieronta voi myös ennaltaehkäistä revähdyksiä tai muita liikunnasta aiheutuvia kiputiloja ja esimerkiksi helpottaa istumatyötätekevien tai muiden niskahartiaseudun kivuista.

Hieronnan vasta-aiheet

Oikeanlainen hieronta oikeaan vaivaan voi olla erittäin tuloksellista, mutta on hyvä muistaa, että mennessäsi klassiseen ja rentouttavaan hierontaan et todennäköisesti saa hoidettua esimerkiksi hermoratojen ahtautta tai takareisien kireyttä. Valitse siis hieroja tarpeidesi pohjalta. Hieronta tapoja on lukemattomia. Tuttuja hierontatekniikoita on painelu, venytys, sively, puristus ja osassa hieronnoista käytetään erilaisia apuvälineitä. Apuvälineitä käyttävä hieronta tyyli on esimerkiksi kuumakivihieronta. Kuumakivihieronnasta puhutaan myös terapiana sen terveysvaikutteiden takia.

kivihieronta

Ennen hierontaa asiakkaalta selvitetään yleinen terveydentila, sillä joissain tapauksissa kuumakivihieronta kuten ei usea muukaan hieronta ole suositeltua. Näistä esimerkkinä ovat sydän ja verisuonipotilaat ja erityisesti verenohennus-lääkityksellä olevat henkilöt. Myöskään akuutin infektion aikaan tai tartuttavaa ihosairautta sairastaville ei tehdä hierontaa. Mikäli olet raskaana, on siitä myös hyvä kertoa hierojalle.

Kuumakivihieronta käytännössä

Kuumakivihierontaa on käytetty tuhansia vuosia itämaisessa lääketieteessä muun muassa hoitamaan kiputiloja ja hermostollisia vaivoja. Suomessa kuumakivihierontoja on tehty reilun kymmenen vuoden ajan. Kuumakivihierontaa voidaan tehdä joko osalle kehoa tai koko keholle. Hieronnan aikana asiakasta hierotaan öljytyillä basaltti kivillä halutuilta alueilta. Kivet ovat lämmitetty noin 55 asteisiksi ja niiden lämpö tuntuu syvillä kudoksissa asti, muttei kuitenkaan polttavalta iholla. Kuumakivihieronnan etuna on muun muassa se, että kivet eivät aiheuta samankaltaista kitkaa iholla kuin esimerkiksi kädet, sillä hierontaan käytetyt kivet ovat erittäin sileitä ja helposti iholla liukuvia. Hieronta aika on tietenkin paikasta riippuvainen, mutta yleensä hieronta kestää joko 30,60 tai 90 minuuttia. Kuumakivihieronta ei korvaa urheiluhierontaa, mutta se poistaa lihasjännitystä sekä rentouttaa koko kehoa, lisäksi se parantaa elimistön verenkiertoa sekä vilkastuttaa aineenvaihduntaa. Samoilla kivillä voidaan tehdä myös kylmähoitoja, mutta nämä hoidot ovat yleensä tarkoitettu muun muassa paikallisten kipujen tai turvotusten hoitoon.

Kuumakivihierontaa kotihoitona

Internetistä löydät useita opasvideoita kuumakivihieronnasta, joten sitä voit hiukan opiskeltuasi toteuttaa, vaikka kumppanin kanssa kotona. Basaltti kiviä voit tilata netistä tai tiedustella niitä myyviä liikkeitä vaikkapa hierojaltasi. Mikäli löydät pehmoisia ja vastaavanlaisia kiviä rannalta, voit käyttää myös niitä hieroessasi, on kuitenkin muistettava, että pienikin särö kivellä tuntuu ikävältä iholla. Kotona on tärkeää muistaa, ettei kiviä lämmitä liian kuumaksi, jotta vältytään palovammoilta. Hyviä lämmitys keinoja ovat joko patteri tai matala-asteinen uuni.

Kuumakivihieronnan hinnastoa

Kuumakivihieronta on tyypillisesti klassista hierontaa hinnakkaampi sen erikoisuutensa ja muun muassa valmistelu tarpeen takia. Hinnasto vaihtelee paikoittain runsaasti, mutta keskimäärin 60 minuutin hieronnan saa noin 60-80 eurolla. Kuumakivihierontoja ja klassisia hierontoja tehdään myös yhdistelmähoitoina, jolloin hinta on jonkin verran korkeampi. On myös hyvä muistaa, että useat hierojat tarjoavat erilaisia sarjakortteja, jolloin kertamaksusta tulee huokeampi.  Kuumakivihieronta on taatusti kokemuksen arvoinen sijoitus ja ties vaikka siitä tulisikin lempihierontasi!