Uskomattomimmat uskomuslääkinnät

Joskus länsimainen lääketiede ei pysty auttamaan ihmistä. Olipa syy mikä tahansa, esimerkiksi kroonisista kivuista kärsivä henkilö pyrkii etsimään hoitoa, jolla vaiva saataisiin parannettua tai ainakin oireita kontrolloitua. Epätoivoiset ihmiset tukeutuvat mitä mielikuvituksellisimpiin keinoihin elääkseen normaalia elämää. Uskomuslääkintä ja -hoidot ovat tutkitun lääketieteen ulkopuolisia parannuskeinoja. Niillä on joko minimaalisen vähän kliinisesti todistettua arvoa tai yleensä ei ollenkaan. Kuten jo tittelistä huomaa, teho perustuu usein uskoon, että se vaikuttaa. Varsinkin kroonisissa sairauksissa on sekä hyviä että huonojakin jaksoja. Jos henkilö valitsee huonolla jaksolla jonkin uskomuslääkinnän muodon, saattaa hän tuntea parantuneensa, vaikka itse asiassa sairaus on vain siirtynyt paremmalle jaksolle. Uskomuslääkintään kuuluu laaja skaala mitä uskomattomampia hoitoja. Yleensä näillä hoidoilla tai valmisteilla ei ole haitallista vaikutusta ihmisen terveyteen. Ongelmia syntyy silloin, jos uskomuslääkintä korvaa tarvittavan akuutin hoidon, tai henkilö tuhlaa omaisuuden valmisteisiin, jotka ovat pääsääntöisesti vettä, sokeria tai muuta hienosti pakattua lumelääkintää. Henkimaailman hoidot enkeli- ja yksisarvisterapioineen kuuluvat myös uskomuslääkinnän piiriin. Laajasti ajateltuna myös eri uskontokuntien harjoittamat ihmeparantajat voidaan luokitella samaan kastiin. Erona ylipäätään klassiseen lääketieteeseen on, että yhden ihmisen parantuminen tai potilaan olon koheneminen uskomuslääkinnän mukaan todistaa hoidon tehon, kun taas länsimaisessa lääketieteessä kliinisiä tutkimuksia ja hoitojen ja lääkkeiden tehoa testataan sadoilla ja jopa tuhansilla ihmisillä ennen kuin voidaan varmuudella sanoa sen tehoavan. Jotkut uskomuslääkinnän piiriin luokiteltavat hoidot osittain tunnustetaan myös länsimaisessa lääketieteessä. Akupunktio, homeopatia ja antroposofinen terapia ovat joissakin maissa luokiteltu kansallisen terveydenhuollon piiriin. Toisaalta taas ääriesimerkit kuten enkelihoito, virtsaterapia ja kivi- sekä kristallihoidot eivät länsimaissa kuulu tunnustettujen lääkintämuotojen pariin.

Humpuukkia ja puoskareita

 

Suomessa lääkärit ovat hyvin skeptisiä uskomaan mihinkään uskomuslääkkeeseen tai -hoitoon. Jopa akupunktion hyödyllisyyttä on viime aikoina epäilty. Valitettavasti vallitseva hoitopolitiikka pakottaa lääkärit liukuhihnatyöskentelyyn, jolloin potilaalle ja hänen kuuntelemiseensa ei jää paljon aikaa. Uskomuslääkinnässä sen sijaan potilasta kohdellaan yksilönä. Esimerkiksi Funktionaalisessa lääketieteessä potilaan kuunteleminen on osa hoitoa. Sairauksia ja oireita selitetään ympäristöllä ja ravinnolla, ja niitä hoidetaan myös ravintovalmennuksella, lisäravinteilla ja laboratoriotutkimuksilla. Suomessa toimii jonkun verran funktionaalisia lääkäreitä, mutta Lääkäriliitto suhtautuu asiaan varauksellisesti, ja varoittaa, että varsinkin antioksidanttien, vitamiinien ja probioottien määräämisellä on rahastuksen maku. Humpuukin makua on myös Brain Gym aivojumpassa, joka lupaa parantaa harjoituksilla hermoratayhteyksiä, jolloin voidaan tehostaa näkemistä, kuulemista ja fyysisiä toimintoja sekä parantaa muistamista, kirjoittamista ja lukemista. 1970-luvulla kehitetty jumppa painottaa myös veden tarpeellisuutta terapiassa. Asiantuntijat ovat tyrmänneet kaikki Brain Gymin perustelut tieteellisesti epäpätevinä. Kenties mielenkiintoisin uskomuslääkinnän piiriin luettavissa oleva terapia on Enkelihoito. Sen harjoittajat uskovat saavansa enkeleiltä ohjeita ja apuja muiden ihmisten auttamiseksi. Ottaakseen osaa terapiaan ei potilaan tarvitse uskoa enkeleihin itse, terapeutti kyllä selittää hoidon päätteeksi onko oma henkilökohtainen enkeli ilmestynyt ja jos on aihetta huoleen. Enkelihoito lupaa apua sekä henkisiin että fyysisiin vaivoihin ja oireisiin. Luonnollisesti enkelihoidolla ei ole mitään tieteellisiä todisteita toimivuudestaan, mutta silti sen suosio maailmalla kasvaa.

Kuinka tunnistaa uskomuslääkintä

 

Jos huomaa olevansa tilanteessa, jossa perinteinen lääketiede ei pysty tarjoamaan apua, jokainen varmaan alkaa miettimään epäsovinnaisia ratkaisuja. Koska kaikkia uskomuslääkintöjä yhdistää yksi tekijä, potilaan kuunteleminen, kannattaa kenties miettiä, jos vaivoistaan voisi kertoa jollekin, joka ei veloita palveluistaan sataa euroa tunnilta. Oli kyseessä mikä tahansa vaihtoehtoinen hoito, ei kannata luottaa tuttujen kertomuksiin, kuinka joku jossain on saanut avun vaivaan jollakin epäsovinnaisella menetelmällä. Perusteellinen taustatutkimus on nykyään jokaisen ulottuvilla internetin kautta. Vaihtoehtohoitoja kannattaa ensin vertailla ja lukea mahdollisimman paljon arvosteluja ja luotettavien lähteiden kritiikkiä. Jos päätyy vaikkapa esimerkiksi homeopaattisten valmisteiden kannalle, ja tuntee saavansa siitä hyötyä, ei mitään vahinkoa yleensä tapahdu. Niin kauan kuin omalääkäri, olkoonkin kuinka kiireinen tahansa, on puhelimen muistissa, jos jotain vakavampaa sattuu.

Kuinka tunnistaa uskomuslääkintä